Кои сме ние

Лийн Институт България е консултантска компания, създадена да помогне на бизнеса в България да се запознае с най-добрите практики при подобряването на организационната култура и процеси, и да ги поведе по пътя на тяхното успешно приложение.

Лийн Институт България създава партньорства с компании от различни сектори. Партньорството включва Лийн и 6 сигма обучения на базово и напреднало ниво, както и прилагане на Лийн в процесите и начина на мислене сред служителите. Лийн мисленето има за цел да развие човешкия ресурс и да трансформира знанието и действията в реални резултати. Нашите консултанти и обучители имат опит в множество индустрии и са работили с топ Лийн експерти от цял свят.

Лийн Институт България е част от Лийн Глобъл Нетуърк,
основан от хората, които първи представиха на света какво стои за думата „лийн“ – Джейм Уомак и Дан Джоунс.

Членството ни към лийн глобалната мрежа ни дава редица предимства като онлайн обучения, образователни статии и видеа, разширена библиотека, партьорство, консултации.

Мисия

Нашата мисия е да:

 • Подпомогнем бизнеса в България да започне успешното си пътуване към непрестанното подобрение;
 • Организраме образователни събития;
 • Споделяме знания и добри практики;
 • Подобряваме представянето и да повишим стандартите;
 • Спомогнем за професионалното развитие на човешкия ресурс;
 • Развием знанието за лийн мислене и практики;
 • Създадем добавена стойност за вашите клиенти за по-малко време в правилния момент;
 • Развием способностите ви за създававане и поддържане на промените в компанията
синьо топче от хартия върху бизнес идея на бял лист от тефтер

Членове

Васил Петров

Васил Петров

Управляващ директор
Лийн Институт България

Николета Ковачева

Николета Ковачева

Директор "Маркетинг и ПР”

Иван Джеферов

Иван Джеферов

Директор “Продажби”

Нашата мрежа

Лийн Институт България е основан през 2014 г. като малко лийн общество, което прераства в над 700 последователи на публикациите, статиите и събитията на института. До този момент сме организирали повече от 20 събития в София и Пловдив. Постигнахме успех с присъединяването си към Лийн Глобъл Нетъурк, създаден  от хората, които за първи път казаха на света, какво представлява лийн – Джеймс Уомак и Даниел Джоунс.

През 2017 организацията ни официално стана член на Лийн Глобъл Нетуърк  и понастоящем е част от най-големия екип от лийн експерти в световен мащаб. Корените на знанието за лийн могат да бъдат проследени назад във времето, когато през 1980 Дж. Уомък и Д. Джоунс са описват лийн в книгата  Toyota Production System.  Днес двамата екперти, заедно с Джон Шуук – третия светочно признат лийн гуру, подкрепят лийн институтите в разпротсраняването на идеята „Подобри нещата, чрез лийн мислене и практика“.

Лийн Глобъл Нетуърк e основан през 2007 година, като има за цел да подкрепя своите членове  по три основни начина:  

 • Споделяне на теоретични и практически знания, с цел развитие на уменията в глобалната лийн мрежа;
 • Колаборация на членовете в съвместни проекти и събития;
 • Развитие на нови образователни материали като публикации и обучния.
световна карта на Глобалната Лийн Мрежа

Лийн конференция

Lean Summit Bulgaria 2019 се проведе на 7 и 8 юни в град София, Национален Дворец на Културата. Участници от цялата страна дойдоха, за да чуят 10-те международни лийн експерта, дошли да споделят своя опит и практически знания.

Медийни участия

Lean управление или как компаниите могат да оптимизират процесите си

Интервю с Васил Петров, основател и управляващ директор на Lean Institute България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева за Bloomberg България.

Култура на постоянно подобрение

„Докато в Западна Европа Lean и Six Sigma са стандарти в почти всяка средна и голяма компания, при нас нещата са все още в много начален етап“ – споделя, за списание Мениджър, Васил Петров – управляващ директор на Лийн Институт България.

Интервюта